Hari ni, 28 Ogos, 2012 tak tau nak masak apa..terselak- selak buku resepi..mmmm
tengok dapur kak DJ lah...
Aku cuba resepi ni..
ayam masak prun..
Sedap!. suka sangat.. Terima kasih kak DJ..
Istimewa tentang resepi ni, ia menggunakan rempah kerutuk
Tanpa membuang masa meh le nengok resepinya
Bahan - Bahan :
1/2 ekor ayam ( dipotong kecil )
70 gm buah prun
1 sb rempah kerutuk Adabi
4 sb cili giling
air secukupnya
garam secukup rasa
4 sb sos cili
2 sb sos tomato
3 sudu sos plum
rempah 4 sekawan
( kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga )
5 biji tomato ceri
Bahan Kisar :
1 inci halia
1 batang serai
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
Caranya :
Perapkan ayam bersama rempah kerutuk, cili giling dan bahan kisar selama sejam
Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga wangi
Masukkan ayam yang diperap tadi
Kalau perlahan hingga mendidih kemudian masukkan air secukupnya.
Apabila ayam hampir mask, masukkan bahan selebihnya
Kacau hingga sebati dan masukkan tomato ceri.
Gaulkan
Bila ayam dah masak, tutup api dan ngap le.. dengan nasi putih atau nasi minyak...
~Ami ~
No comments:
Post a Comment