Bahan Yang Diperlukan
400g Daging Kisar
250g Mozzarella Cheese
6 Keping Chesdale
30 g Butter
1 cawan Susu Segar / Fresh Milk
1 sudu besar minyak masak / minyak zaitun
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu bedar serbuk kurma
2 sudu kecil lada sulah
1 sudu kecil serbuk oregano
2 kiub daging
4 biji telur
Caranya :
Makaroni direbus bersama 1 sudu besar minyak masak/minyak zaitun
dah kembang, toskan
Panaskan kuali
masukkan butter
tumiskan bawang merah dan bawang putih
Bila bawang dah naik bau, masukkan rempah kurma
masukkan daging dan biar sehingga daging masak
masukkan lada sulah, oregano dan kiub daging
masukkan susu segar, kacau sebati
jika kurang masin tambahkan garam
Dah masak tutup api
Pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam makaroni tadi
gaul rata
sapu bekas loyang/aluminim foil dengan butter ( supaya makaroni tidak melekat)
masukkan makaroni separuh
lapiskan dengan cheese
isi semula dengan lebihan makaroni
lapiskan di bahagian atas dengan chesdale dan Mozzarella
bakor le selama 40 minit dalam suhu 180'c
dah masak sejukkan sekejap
boleh le potong
Ngap ! dengan sos cili / myonise
No comments:
Post a Comment