Selamat Malam kengkawan. Malam ni Ami nak kongsi satu resepi chicken chop simple.. tapi sedap! ewah.. (masuk bakul angkat sendiri lagi..skg org tak masuk bakul dah...orang naik lift..hmm memang kena tekan butang lift sendiri kan ?? he he). Ini resepi ada gurunya ya..bukan cilok dari internet tau.
Kebetulan malam ni tak tau nak makan apa rasanya sesuailah Ami cuba resepi yang Ami belajar minggu lepas kat Kolej tu. Hari tu pulak Ami tak sihat, kat kelas orang belajar Ami tidur je.. itulah banyak sangat makan dan menginiaya diri sendiri..Jadi malam ni Ami nak cuba.. Ada 3 resepi sos yang chef kat kolej bagi, Black pepper sos, lemon sos dan oriental sos. Tapi malam ni ami buat satu je..BLACK PEPPER..so inilah resepinya ...jeng jeng jeng..
Bahan-bahan perap
Fillet ayam tanpa tulang ( Ami beli dekat kedai bersebelahan KFC kamunting )
Black pepper- ( Ami derhaka skit Ami letak yang Aji Sho punya ha haha)
garam ( Ami tak letak garam dah sebab dalam Aji Sho tu dah complete )
Bahan untuk 'coating'
1 biji telur
tepung gandum + tepung jagung ( agak² la kasi sama banyak dua tepung ni )
Bread crumbs / serbuk roti ( kat kedai juai ayam tu ada, tanya je )
Caranya:
Basuh dan toskan ayam sehingga bersih
satukan semua bahan perap selama 15 minit
Panaskan minyak dengan api yang sederhana ( Ami guna periuk kukus he he )
Salut ayam dengan tepung
salut pulak ayam bertepung tu dengan telur
gaul dengan serbuk roti
Goreng dengan minyak yang banyak ( macam nak habis la minyak 1/2 botoi he he)
Black Pepper Sauce :
1 labu bawang besar
4-5 sudu besar lada hitam dikisar halus
(Ami beli dah siap kisar, guna satu sudu besar je)
1-2 sudu besar kicap pekat
( Ami guna kicap kipas udang yang lemak manis tu ...ngeee)
1 kiub pati ayam knorr
1 cawan air
1 sudu besar tepung jagung + 1/2 cawan air
2 sudu besar susu cair
( Ami guna fresh milk 1/2 cawan )
garam dan gula secukup rasa ( Ami letak satu sudu kecil gula )
Caranya:
Panaskan minyak ( Ami guna butter 1 sudu besar)
tumis bawang besar hingga layu ( chef guna bawang kuning, argh kat kedai mamak depan tu ada bawang merah je..blasah jelah)
masukkan 1 cawan air dan kiub ayam
masak hingga kuah agak pekat
masukkan lada hitam, kicap dan kemudian tepung jagung yang telah dilarut dalam air tadi
kacau jangan berhenti tau, jangan malas..
kemudian masukkan susu cair/susu segar dan rasakan garam dan gula..
lepas tu tuang le atas ayam tadi..ngap le..
bahan² hiasan tu suka ati le yer..
selamat mencuba... !!
sos dia buat kak fiza dah terliuq dah ni...nanti nak try la buat...=)
ReplyDeleteA'kum. Ami buat tak kek aiskrim..klau buat saya nk tempah ...
ReplyDeleteA'kum. Saya nk tempah kek aiskrim bleh ke? Nk ambik 16hb mac..
ReplyDeletesalam..nk wt chicken chop nie klau x gune serbuk roti bleh x??
ReplyDeleteKlu boh hp sos black paper lg sedap....
ReplyDeleteBlack paper klu blh goreng dn bland sndri lg sdap..
klu da pa2 lg blh col sy..0195165117(kimie)
terima kasih...bole try nie...
ReplyDeletesorry..ami lamaaaa tak buka blog, sibuk ya amat sgt.. maklum le raya, sebelum raya pun sibuk dah.. hehe maaf yer..!
ReplyDeleteMemang mudah resepi ni.rugi siapa tak buat tau
ReplyDeleteGambar pun dah berkata kata bahawa ia sedap....hihi
ReplyDeleteMggu ni nak buat lah.
Tq sharing sis.
Jemput singgah umah ye
http://marsha-marshashahirnnia.blogspot.com
Gambar pun dah berkata kata bahawa ia sedap....hihi
ReplyDeleteMggu ni nak buat lah.
Tq sharing sis.
Jemput singgah umah ye
http://marsha-marshashahirnnia.blogspot.com
Assalam. Baru je buat untuk my boy.. terbaca pulak update you. Nampak sedap tu
ReplyDelete