Salam Sejahtera.. hello hai... he he.. lama Ami tak up date blog Ami ni sebenarnya.. sibuk skit sejak dua menjak ni..Sukanlah, kelab bola sepaklah.. isk takla jadi jurulatih bola sepak hik hik, jadi tukang masak je.. Dua hari lepas anak² bising nak makan durian. Ami tak suka durian sebenar-benarnya... jadi kena la pelbagai masakannya supaya bau durian tak ketara. First time masak kek durian..'kemekk' je hasilnya. Kali ni ( kira second time la kan) ok skit, lebih lembut dan rangup !ewah ! ( puji diri sendiri lagi ).. bagi yang nak cuba, Ami letak resepi kat bawah ni yer, resepi asal Ami ambil dari internet ( Mat Gebu) tetapi telah melakukan beberapa PENDERHAKAAN ( istilah mat gebu juga ni ) :
Resepinya :
Bahan - Bahan :
250 gm mentega ( Ami guna butter )
200 gm gula halus
3 biji telur Gred A+ ( resepi asal 4 biji gred A )
300 gm tepung roti / tepung gandum ( Ami guna tepung naik sendiri )
2 sudu teh Baking powder ( resepi asal 1 1/2 st )
80gm serbuk badam
40gm kepingan badam ( untuk ditabur di atas adunan kek )
70 ml susu segar ( resepi asal susu cair/ ideal)
300 rm isi durian
Caranya :
1. Panaskan oven 175'C ( Ami cuma guna 155'C - Mat gebu pun ada pesan ikut oven masing²). Lencer loaf 3"x8"x3" dgn mentega dan dasarnya kertas minyak ( Ami guna bekas seperti dalam gambar di atas..senang, pakai buang je.. cepat masak pulak tu )
2. Putar gula dan mentega hingga gebu atau bertukar warna, masukkan telur satu persatu dan terus putar hingga kembang. Jarak waktu untuk satu biji ialah seminit. Masukkan isi durian dan putar sebati.
3. Perlahankan speed masukkan tepung, serbuk badam berselang seli dengan susu segar. Ulang sehingga habis. putar sehingga rata dan sebati.
4. Tuang ke dalam loyang atau acuan ( Ami dapat 3 bekas seperti di atas ). Atburkan badam keping atas adunan dan bakar 50 minit atau sehingga masak ( Ami cuma ambil masa 45 minit sahaja) Biar sejuk atas jaringan sebelum hidang.. selamat mencuba. Harapnya Mat Gebu tak marah Ami yer. Dan Ami mengucapkan bannnyakkkk terima kasih sebab sudi berkongsi resepi. :-)
~ Ami ~
No comments:
Post a Comment